Fanikulttuurissa ei ole sinänsä mitään outoa, jo 40- ja 50-luvun elokuvatähtiä ja elokuvia fanitettiin, vaikkakin todellisen huippunsa fanitus näki vasta vuonna 1977 kun George Lucasin Star Wars - Tähtien Sota sai ensi-iltansa. Lucasin voi jopa sanoa tehneen fanikulttuurilla omaisuutensa, sillä Star Wars-elokuvan tuotantokulujen noustessa, Lucas luopui suuresta osasta palkkaansa ja tyytyi osinkoon elokuvan tuotosta ja oheistuoteoikeuksiin. Ja oheistuotteet menevät kaupaksi suurelta osin tälle joukolle ihmisiä jotka todella fanittavat ilmiötä. Tuotoilla jotka Lucas sai näiden oheistuotteiden myynnistä, hän rahoitti elokuvan jatko-osat suurelta osin omista rahoistaan ja kääri tietysti myös tuotot omiin taskuihinsa.
Mutta fanitus on ollut yleensä ollut nuorten miesten harrastus ja niinpä onkin ihmeellistä, että jokin ilmiö on saanut 30+ naiset liikkeelle fanittamaan näin sankoin joukoin. Ja mikä ihmeellisintä, myös Twilight fanituotteet ovat nykyään tuttu näky jopa aikuisilla naisilla. Ilmiö on jo saanut maailmalla oman terminsäkin, "Twimom" eli vapaasti suomennettuna, äidit jotka fanittavat Twilight-elokuvia ja kirjoja. Mutta mikä tässä piskuisessa vampyyri/ihminen rakkaustarinassa vetoaa, miksi se pystyy siihen mihin yksikään elokuvasarja ei ole sitä ennen pystynyt?
Twilight- ilmiö lähti tietysti kirjoista, jotka kirjoitti Stephenie Meyer. Twilight - Houkutus sai kirjallisen ensi-iltansa vuonna 2005 ja sitä seurasivat vuoden välein New Moon - Uusi Kuu, Eclipse - Epäilys ja Breaking Dawn - Aamunkoi. Kirjat ovat olleet sen jälkeen myydyimpien kirjojen listalla ympäri maailmaa ja esimerkiksi New York Times Bestseller List:alla kirjat ovat olleet yhteensä yli 150 viikkoa. Voidaan spekuloida olisiko Twilight saavuttanut tällaista suosiota naisten keskuudessa mikäli kirjat olisi kirjoittanut mies? Kirjat ja niiden rakenne ovat nimittäin Nora Robertsmaisuudessaan juurikin naisten mieleen.
Elokuviksi kirjat muuttuivat suht nopealla aikataululla, sillä Twilight - Houkutus elokuva sai Amerikan ensi iltansa marraskuussa 2008. Elokuvan ohjasi Catherine Hardwicke ja se teki maailmantähdet pääosan esittäjistään Robert Pattisonista (rooli Edward Cullen) ja Kristen Stewartista (rooli Bella Swan). Elokuva tienasi maailmalla lähestulkoon 400 miljoonaa dollaria ja aloitti Twilight-manian joka jatkuu tänäkin päivänä.
Toinen elokuva New Moon - Uusi Kuu sai ensi-iltansa vuosi ensimmäisen elokuvan jälkeen ja lisäsi päähenkilökatraaseen Taylor Lautnerin Jacob Blackin. Jacob oli ihmissusi joka täydensi tämän fantasia-kolmoisdraaman. Lautneria käytettiin mittavasti elokuvan mainonnassa, ja julisteet joissa bodattu nuori mies hikoilee ilman paitaa eivät varmasti vähentäneet vanhempien naisten kiinnostusta sarjaa kohtaan. Uusi Kuu:n ohjasi Chris Weitz, sillä ensimmäisen elokuvan ohjaaja Hardwicke erosi projektista "taiteellisiin näkymyseroihin" vedoten. Elokuva oli kuitenkin jättimenestys ja tienasi yli 700 miljoona ympäri maailman.
Kolmas elokuva Eclipse - Epäilys sai ensi-iltansa kesäkuun 30. päivä samaan aikaan ympärimaailman ja jatkoi siitä mihin edelliset elokuvat jäivät, niin tarinan kuin voittokulunkin osalta, elokuvasta tuli samantien eniten koskaan tienannut keskiviikkona julkaistu elokuva kun se tienasi ensimmäisenä päivänään Yhdysvalloissa lähes 70 miljoonaa dollaria.
Elokuvat ovat olleet jättimenestyksiä rahallisesti mutta kriitikot ovat olleet vähemmän vakuuttuneita ja elokuvien "hyvyyttä" ei niissä piireissä hirveän moni kuuluttele. IMDB:n keskiarvot ovat 5.7 (Twilight) 4.6 (New Moon) ja 4.8 (Eclipse). Jos kuitenkin katsoo äänien jakaantumista, huomaa että arvot olisivat varmaan 9:n paremmalla puolella jos jätettäisiin miesten äänet huomioimatta.
Miksi naiset sitten rakastavat Twilightia?
Kokoelma vastauksia Twilight-faneilta:
"Naiset rakastavat rakkaustarinoita, kielletty rakkaus toimii kaikista parhaiten."
"Naiset haluavat renttuja, pahiksia jotka he kuvittelevat voivansa muuttaa kunnon mieheksi. Twilightissa pahis ja renttu Edward onkin maailman ihanin ja huomioonottavin poikaystävä joka tarjoaa suojaa ja intohimoa ja ikuista lojaalisuutta. Yhdistelmä jota harvemmin löytyy oikeasta elämästä."
"Rakkaustarinassa pitää olla esteitä joita pari saa ylittää. Jos mies on vampyyri se on jo aikamoinen este. Seksikästä se toki on. Ja kolmiodraama, sehän toimii, kiltin kauniin tytöt pitää valita tuhman vampyyrin ja kiltin ihmissuden väliltä..."
Twilight - ilmiön aikaansaama Twimom-liike on herättänyt myös vastaliikkeen. Facebook-sivustolle on esimerkiksi perustettu ryhmä nimeltään "Twilight Stole my Wife" eli "Twilight varasti vaimoni". Kaduilla on voinut myöskin törmätä t-paitoihin joissa lukee "I lost my wife to Twilight". Nettisivustorintamalla taas löytyy esim. http://www.husbandsagainsttwilight.org/.
Oletko sinä Twimom tai oletko menettänyt vaimosi Twilight-ilmiölle, jos olet kerro oma mielipiteesi?
Edellinen
« Uudempi
« Uudempi
Seuraava
Vanhempi »
Vanhempi »